پیشبرد نهضت ملی مسکن نه وام می خواهد نه زمین رایگان، ما آماده ایم…
«خوابگاههایی در بیابان»؛ واژهای که برای توصیف مسکن مهر بارها استفاده شده است؛ پروژه بزرگ دولت محمود احمدینژاد، رئیس دولت نهم و دهم، برای خانهدارکردن قشر ضعیف از نظر مالی که نهتنها نتوانست با گذشت بیش از یک دهه و نیم، هدفگذاری تولید چهار میلیون مسکن را محقق کند، بلکه حالا عبارت مسکن مهر در اذهان برخی سمبل مسکن بیکیفیت است. خانههایی در مناطق پرت حواشی شهرها که گاهی کلیدنخورده در زلزله کرمانشاه فرو ریختند. پروژهای که رسانهها نوشتند رانتی واگذار شده و هنوز که هنوز است گاهی خبر تجمع اعتراضی مالباختگان فلان تعاونی مسکن مهر رسانهای میشود و البته از نقش وامهای کلان آن در چاپ حجم بزرگی اسکناس و بروز تورم هم گزارشها نوشته شد. حالا در شرایطی که هنوز پروژه جنجالی مسکن مهر در اذهان بعضی یادآور مسکن بیکیفیت و «خوابگاههایی در بیابان» است، دولت سیزدهم حرف ساخت چهار میلیون مسکن دولتی دیگر را به میان کشیده است. پژمان جوزی، یکی از مهندسین راه و ساختمان برجسته ایران و سازنده منتخب پایتخت که امضای کار او بر ساختمانهای مشهور و لوکس پایتخت به چشم میخورد، به «شرق» میگوید که شأن انسانی در پروژههای ساختمانسازی در نواحی فقیرنشین و حتی متوسط شهرهای کشور رعایت نمیشود و تصور بر این است که مسکن باکیفیت تنها حق اقشار پولدار و مرفه شهر است. نگاهی که از نظر او انسانزدایی از صنعت ساختمان تلقی میشود و البته نگاهی منسوخ است. به گفته این متخصص صنعت ساختمان، «مسکن اجتماعی» در بسیاری از کشورهای توسعهیافته آثاری ماندگار در معماری شهری خلق کرده است؛ حال آنکه این پروژه برای تأمین مسکن فقرا در کشورهای توسعهیافته تعریف شده است، اما دولتهای جهان با نگاه حفظ شأن انسانی اقشار فقیر و متوسط، برجستهترین معماران دنیا را برای طراحی و ساخت این خانهها دعوت به همکاری کردهاند. در ایران اما مسکن مهر به عنوان سمبل مسکن بیکیفیت شناخته میشود و انسانزدایی در جایجای این پروژه به چشم میخورد و البته این مسئله محصول واگذاری غیراصولی طرح به سازندگانی با کمترین دانش فنی است.
پژمان جوزی
رئیس انجمن صنعت ساختمانمسکن باکیفیت تنها حق پولدارها نیست
«مسکن باکیفیت تنها حق اقشار پولدار و مرفه نیست»؛ این جملهای است که پژمان جوزی، سازنده منتخب پایتخت و رییس انجمن صنعت ساختمان بر آن تأکید دارد و میگوید که نابرابری و تبعیض نباید منجر به آن شود که از مسکن اقشار فرودست انسانزدایی شود.
او رتبه ۲۰۸ کنکور سراسری و فارغالتحصیل رشته معماری از دانشگاه امیرکبیر است و حالا پس از ۳۲ سال کار، امضای او بر بسیاری از ساختمانهای لوکس و معروف تهران به چشم میخورد. بااینحال، جوزی صحنههایی را به یاد میآورد که زلزلههای بزرگ فقرا را قربانی کرده است؛ ساختمانهای بیکیفیتی که سازندگان آن کوچکترین شأن انسانی برای مالکان فقیر آن قائل نبودهاند و به راحتی جان اقشار فرودست را کمارزش تلقی کردهاند.
جوزی این نگاه را «ناعادلانه» میداند و معتقد است دولت باید برای فرهنگسازی در این زمینه و رفع نابرابری در برخورداری اقشار مختلف از مسکن باکیفیت پیشقدم شود و راه آن استفاده از معروفترین معماران ایرانی برای طراحی و ساخت پروژههای دولتی مسکن نظیر طرح نهضت ملی مسکن است.
این متخصص صنعت ساختمان میگوید که این خواسته، خواسته عجیب و نامتعارفی نیست و در جهان سابقهای طولانی دارد.
به گفته جوزی «هنر یک سازنده و به طور کلیتر کارآفرین، این است که بتواند در لایههای مختلف اجتماع نقشآفرینی کند و از نظر من این یک ضعف بزرگ است که غالب امکانات و ساختوساز باکیفیت، به سمت مناطق برخوردار سرازیر شود یا اینکه به صورت پیشفرض نگاه این باشد که خانههای کوچک یا بیکیفیت مناسب اقشار کمبرخوردار و فقیر است. این در حالی است که در کشورهای توسعهیافته شاهد هستیم که بزرگترین و حرفهایترین معماران دعوت به کار میشوند تا برای قشر فقیر و کمدرآمد مسکنی مناسب شأن انسانی بسازند، در عین اینکه معیارهای زیباشناسانه شهری در ساخت این واحدها رعایت میشود».
او ادامه میدهد: «در همین زمینه خوب است به تجربه اروپای شرقی در ساخت مسکن اجتماعی اشاره کنم. برمیگردم به دوران جنگ جهانی دوم که اروپای شرقی در سالهایی با خاک یکسان شده بود و آن زمان دولتمردان وقت به این نتیجه رسیدند که برای ساخت مسکن اجتماعی باید بسیج عمومی راه بیندازند و در نهایت بهترین راهکار را در این دانستند که ساخت این واحدهای مسکونی را به شاخصترین معماران بسپارند. جالب اینکه هنوز بعد از گذشت 80، 90 سال این ساختمانها دوام داشتهاند و همچنان در اطراف شهرهایی مثل پروتسلاوا، پراگ، بوداپست و حتی در قلب اروپا در پاریس، ساختمانهای بسیار خوبی را میبینید که سالهاست ساخته شدهاند و در واقع ساختمانهایی برای افراد متوسط و کمبرخوردار جامعه بودهاند. اما نکتهای که باید بر آن تأکید کنم، این است که این ساختمانها هرچند برای اقشار متوسط و ضعیف ساخته شده بودند، اما جزء بهترین ساختمانها و آثار معماری به حساب میآیند».
سازنده منتخب پایتخت تأکید دارد: «این خواسته عجیبی نیست که دولت پروژه نهضت ملی مسکن را به حرفهایترین معماران ایرانی بسپارد؛ چراکه در بسیاری از کشورها سازندگان حرفهای در مهمترین پروژههای ساختوساز دعوت به کار میشوند، نه سازندههای رانتی و نتیجه آن میشود که پروژه مسکن اجتماعی در کشورهای توسعهیافته از نظر کیفیت ساختوساز جزء ماندگارترین آثار معماری میشود، اما اینجا ذهنیت مردم این است که مسکن دولتی یکی از بیکیفیتترین نوع ساختوساز است که قادر نیست حداقل رفاه را برای ساکنان آن تأمین کند».
دیدگاهتان را بنویسید